Czy wiecie z czego słyną Kujakowice Górne? … My też nie wiedziałyśmy dopóki nie poznałyśmy Pana Beniamina Godyli – właściciela kujakowickiej piekarni, który ściśle współpracuje ze Stowarzyszeniem „Dolina Stobrawy”. Okazało się, że jest to całkiem „niezłe ciacho”… oczywiście mowa o kołoczu śląskim, lokalnym specjale :) Kołocz jest tak rozchwytywanym produktem (nie tylko w Polsce, ale i za granicą), że piekarze „uwijają się jak w ukropie”. |
Przysmak ma tradycyjny prostokątny kształt. Składa się z ciasta drożdżowego, nadzienia i posypki (widoczny na zdjęciu piekarz wykańcza ciasto z nadzieniem makowym). |
|
...dlatego nie myśląc o kaloriach, udałyśmy się do pobliskiego sklepu. „Bo tu w Kujakowicach Kołocza jest stolica, Posypki wielko micha Ciasta wiele ton” (Eugeniusz Kaniok – artysta śląski) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz