20 września 2010

Kujakowice kołoczem stoją!



Czy wiecie z czego słyną Kujakowice Górne? … My też nie wiedziałyśmy dopóki nie poznałyśmy Pana Beniamina Godyli – właściciela kujakowickiej piekarni, który ściśle współpracuje ze Stowarzyszeniem „Dolina Stobrawy”. Okazało się, że jest to całkiem „niezłe ciacho”… oczywiście mowa o kołoczu śląskim, lokalnym specjale :)
Kołocz jest tak rozchwytywanym produktem (nie tylko w Polsce, ale i za granicą), że piekarze „uwijają się jak w ukropie”.
Przysmak ma tradycyjny prostokątny kształt. Składa się z ciasta drożdżowego, nadzienia i posypki (widoczny na zdjęciu piekarz wykańcza ciasto z nadzieniem makowym).



Zapachem kusił nas gorący, świeżo wypieczony chleb. Procedura wypiekania kołocza jest tajna, więc niestety nie udało nam się zobaczyć efektu pracy piekarzy...
...dlatego nie myśląc o kaloriach, udałyśmy się do pobliskiego sklepu.


„Bo tu w Kujakowicach
Kołocza jest stolica,
Posypki wielko micha
Ciasta wiele ton”
(Eugeniusz Kaniok – artysta śląski)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz